In begrotingsjaar 2019 is met name ingezet op het verbreden van het risicobewustzijn en het leggen van de koppeling tussen risico’s en de P&C producten, mede op aanbeveling van de accountant in de managementletter bij de Jaarrekening 2018. Dit heeft als doel een meer realistisch meerjarig beeld te krijgen van de benodigde middelen om risico's te kunnen dragen en wat de effecten van risico's zijn op kasritmes en financiële prognoses. Bij verschillende beleidsafdelingen heeft dit geresulteerd in het meer expliciet en structureel inzetten van risicomanagement en beter inzicht in de aanwezige risicoreserveringen waardoor ook een betere koppeling gelegd kan worden met de P&C producten. Hiertoe is ook een dashboard risicomanagement in ontwikkeling dat inzicht geeft in de verhouding tussen totale projectkosten en de aanwezige risicoreservering in een project. Dit leidt tevens tot betere stuurinformatie en vraagt tegelijkertijd om strategische kaders en afspraken over welk risiconiveau acceptabel is. Dit laatste kan in de vorm van een norm voor de risicoreserveringen op programmaniveau in relatie tot de totale investeringskosten, of in de vorm van criteria die aangeven bij welke omvang van een risico (financieel, dan wel op gebied van veiligheid, imago, etc.) het management dan wel het bestuur geïnformeerd dient te worden. Een kader voor risicobereidheid is bij de Dienst Beheer Infrastructuur in ontwikkeling.
In begrotingsjaar 2020 wordt ingezet op het verkrijgen van verdergaand inzicht in de reserveringssystematiek voor risico’s op alle niveaus in de organisatie. Op basis van dit inzicht zal een voorstel worden gedaan voor herijking van het beleid ten aanzien van risicobeheersing en weerstandsvermogen als onderdeel van de uitwerking van de financiële spelregels en ten behoeve van het vergroten van de realisatiekracht.
Om dit inzicht te verkrijgen zetten we de verbreding naar alle beleidsvelden, en ook de bedrijfsvoering, voort, investeren we in opleiding van zowel risicoadviseurs als project- en beleidsmedewerkers, en sturen we op de kwaliteit van informatie. Dit laatste doen we door de koppeling te leggen tussen P&C-producten en de registratiesystemen, mede door het dashboard risicomanagement door te ontwikkelen. Dit levert inzicht in de betrouwbaarheid en (noodzakelijke) beschikbaarheid van de omvang van risicobuffers en prognoses. Op basis van deze analyse is het mogelijk om te werken aan aanpassingen in de reserveringssystematiek voor risico’s en het invoeren van procescontrols voor het verbeteren van de kwaliteit van informatie.
Sturing op risico’s vraagt tevens om strategische kaders en afspraken. Met de nieuwe coalitie en de MT’s van de beleidsafdelingen willen we komen tot kaders voor risicobereidheid op strategisch en programmaniveau (ratio weerstandsvermogen) en risicogestuurde afwegingscriteria toegespitst op de inhoud van een beleidsprogramma dan wel voor specifieke opgaven of deelnemingen. Het kader voor risicobereidheid dient verder te worden ontwikkeld en geïmplementeerd.